JM Teaching Aids - шаблон joomla Новости

Autism Arica

Asociația pentru Recuperarea și Integrarea Copiilor cu Autism
 • terapie
 • terapie autism

  "Tine minte: cand simti ca ti-e greu, numara pana la 10 si poti sa te ridici"
  (Psiholog Clinician Specialist Carmen Hotar)

 • terapie autism

Verbalizare spontana

Verbalizare spontana

Pentru a putea stimula spontaneitea limbajului trebuie avute in vedere urmatoarele obiective:

 • Stimularea dorintei de comunicare a copilului;  acest lucru se realizeaza prin creearea de situatii si contexte in care copilul sa fie nevoit sa folosesca limbajul expresiv pentru satisfacerea unor nevoi imediate.
 • Transformarea comunicarii intr-o activitate distractiva; prin joc vom avea o rata mai mare de succes a vocalizarilor astfel ca putem folosi anumite jocuri de care copilul este  interesat.
 •  In stimularea folosirii spontane a limbajului este important ca elevul sa descopere beneficiile folosirii limbajului expresiv si sa aiba initiativa intr-o conversatie.

In momentul in care ne fixam ca target cresterea spontaneitatii limbaului copilul trebuie sa aiba o serie de prerechizite minime si anume copilul trebuie sa aiba abilitatea de aproximare macar a cuvintelor. In acesta etapa nu se urmareste corectarea limbajului sau imbunatatirea claritatii ci provovarea acestuia.

In continuarea voi prezenta cateva exemple practice pentru atingerea targeturilor de mai sus:

 1. Initiati o activitate placuta de copil (trebuie sa-i atrageti atentia dar sa-i restrictionati oarecum accesul) in momentul in care copilul numeste activitatea va fi integrat pentru a scurta perioada de timp pentru a nu intervenii satietatea si pentru a fi stimuat sa cera din nou.
 2. Jocul cu baloane de sapun. Parintele va lua sticluta cu  baloane  si va incepe sa se joace cu ea, atunci cand copilul va cere folosint limbajul vocal (vreau baloane, baloane, ba) si nu cel gestural parintele va sulfa in baloane.
  1. Oferit-i un aliment nedorit/neplacut sau faceti o activitate care sa nu-i palca pentru a exprima neplacerea.
  2. Activati o jucarie, pe care copilul sa nu stie sa o pornesca , apoi lasati-o sa se opreasca si puteti sa o dati copilului.
  3. Spuneti-i ca a terminat o anumita activitate dar conditionati, cu ajutorul mediului,  plecarea din acesta de o emisie vocala ( nu am loc, vreau sa trec, ia mana )
  4. Initiati un joc social apoi apriti brusc jocul si asteptati o cerere vocala.
 3.  Deobicei activitatile sociale placate sunt jocurile fizice precum gadilatul, aruncatul spre tavan, groapa cu furnici, uta-uta, podul de piatra.
  1. Pregatiti-va sa va jucati un joc din care sa lispseasca o parte importanta apoi invitati-l la joaca.
 4. Titirezul fara suportul de invartit
 5. Piticot fara zaruri
 6. Creionul fermecat fara creion
 7. Humpy dumpy fara ou
 8. Colaj fara lipici
 9. Colorat fara creioane
  1. Introduce-ti o eroare intr-un joc.
 10. Faceti un puzzle cu copilul si dupa ce pune cateva piese dati-i o piesa care nu se potriveste(mult mai mare sau mult mai mica)
 11. Uitati-va pe o carte pe care o tineti cu susul in jos
 12. Inversati partile unei jucarii
  1. Puneti o recompensa intr-o cutie transparenta ce nu poate fi deschisa de catre copil. Pentru a putea ajunge la premiu trebuie sa cera ajutorul (deschide , desfa cutia, ia capacul)
  2. In activitatile domestice omiteti anumite elemente
 13. La servirea supei nu-i puneti lingura. Aceata poate fi la vedera insa pentru a ajunge la ea trebuie sa o cera
 14. Pentru apa nu-i puneti pahar
 15. Puneti-l sa se spele in cada dar omiteti sa puneti apa
 16. Plecati afara dar nu-i dati pantofii

Bibliografie

Terapia axata e comportamente verbale, Mary Lynch Barbera ,editura for you , an 2009.

Ana Hodea

Logoped Asociatia ARICA

Articole

Asociația Arica

Susțineți-ne pe Facebook

Doneaza prin PayPal


     

De ce PayPal?

 

Serviciul oferit de PayPal.com functionează ca un cont bancar, singura diferența este ca printr-un cont PayPal totul se realizeaza electronic, din fata calculatorului, prin intermediul unei conexiuni la Internet. Un utilizator care isi deschide un cont Paypal si-l poate incarca cu o anumita valoare, pentru acest lucru folosindu-se de un card bancar compatibil cu platile online. Banii vor fi retrasi automat din contul traditional si mutati in cel electronic.

Este important de stiut ca aceasta operatiune nu presupune nici o extrataxa, transferul banilor fiind in sine o plata online, avand comision 0. Folosirea platilor pe site-uri web din contul PayPal reduc la minimum posibilitatea fraudelor in defavoarea utilizatorului.

Mulțumim!

Sponsori

 

sponsori ARICA poza 01022022

Parteneri

sponsori si parteneri 14.10.2016 bis

Sponsorizare 3,5%

Potrivit Codului Fiscal in vigoare, contribuabilii persoane fizice pot redirectiona anual 3,5% din impozitul pe venit catre o asociatie nonprofit.

Descarca formularul de sponsorizare 3,5%

Cont ARICA:
RO91UGBI0000072018434RON
Garanti Bank, Sucursala Stefan cel Mare

Sponsorizare 20%

SPONSORIZARILE CATRE ONG-uri NU CRESC CHELTUIELILE SOCIETATILOR COMERCIALE. Puteti face sponsorizari de pana la 20% din impozitul pe profit datorat Statului, in limita a 3‰ din cifra de afaceri a firmei, iar impozitul se diminueaza cu suma aferenta sponsorizarii, cheltuiala fiind astfel deductibila.

Descarca contract : 20% - ARICA

Contact

Ne puteți contacta prin email:

office@autism-arica.ro

 

 

MEMBER OF