JM Teaching Aids - шаблон joomla Новости

Autism Arica

Asociația pentru Recuperarea și Integrarea Copiilor cu Autism
  • terapie
  • terapie autism

    "Tine minte: cand simti ca ti-e greu, numara pana la 10 si poti sa te ridici"
    (Psiholog Clinician Specialist Carmen Hotar)

  • terapie autism

Cum ne pregătim pentru vacanţa unui copil cu autism

Cu toţii aşteptăm vacanţa de vară. Dar pentru un copil cu autism este posibil să fie doar o altă etapă stresantă, solicitantă, cu sentimente de supraîncărcare şi momente în care cei din jur pun presiune pe el. Dar, cu sfaturile de mai jos, vă puteţi bucura cu toţii de timpul liber departe de casă.

vacantaOdată cu terminarea terapiei într-un cadru structurat, e greu să pastram rutinele şi structura reconfortantă pe care o oferă terapia. Aici intervin părinţii care-şi pot pregăti copilul prin intermediul unui plan bine conceput şi prezentat copilului cu ceva timp înainte de începerea vacanţei. Cu ajutorul psihologului clinician Carmen Hotar, am aflat care sunt paşii de urmat pentru pregătirea unui copil cu o astfel de afecţiune.

“Întotdeauna orarele vizuale au fost de ajutor în lucrul cu copiii cu autism. Puteţi expune povestea vacanţei în imagini (o serie de poze şi desene explicite) sau filmuleţe cu alţi copii în vacanţă, pentru că acest lucru îl poate ajuta pe copil să se familiarizeze cu activităţile pe care doriţi să le faceţi în această perioadă“, spune Carmen Hotar, psiholog clinician.

 

Ce „trucuri” ne pot ajuta să menţinem copilul într-o zonă de confort

- Călătoria cu maşina/avionul poate fi uneori o provocare. Puteţi începe cu o vizită la aeroport. Apoi e nevoie să vă gândiţi la activităţi mai lungi pe care copilul să le poată face într-un spaţiu destul de restictiv şi pe o perioadă de timp mai lungă, în funcţie de nevoile şi preferinţele lui (filme sau jocuri video, reviste cu benzi desenate, cărţi cu poveşti, anumite lucruri preferate – perna, păturica, păpuşa, maşinuţa etc.). În cazul în care veţi călători cu avionul, e nevoie să-i explicaţi copilului întreg protocolul. Înţelegerea şi acceptarea îl vor ajuta să aibă o atitudine pozitivă.
- În cazul în care veţi fi cazaţi la un hotel, o idee bună este să îi arătaţi imagini cu dormitorul, holul, recepţia, parcarea. Puteţi afişa pozele pe un panou pe care copilul să îl vadă mereu. Dacă un copil nu acceptă astfel de schimbări majore, puteţi încerca să găsiţi o pensiune unde regulile nu sunt atât de stricte şi unde puteţi să faceţi anumite schimbări de decor.

- Atunci când pregătiţi masa şi se adună familia, încercaţi să vă apropiaţi de atmosfera unui restaurant (lumina, muzica, aranjamentul mesei, zgomot).
- Consumaţi genul de alimente pe care le veţi alege şi în vacanţă, astfel încât să ştiţi dacă sunt sau nu agreate de copil şi să-i puteţi oferi o stare de confort atunci când va alege meniul la restaurant.
- Prezentaţi-i copilului hainele pe care le va purta în vacanţă şi încercaţi să-l şi probaţi cu ele, astfel încât să recunoască textura, croiala şi chiar culoarea lor.
- Pregătiţi copilul pentru mediu. În vacanţă poate merge la bunici, la un alt membru al familiei sau într-un mediu nou (hotel). Puteţi lua cu voi anumite jucării sau obiecte cu care este familiarizat acasă şi care să-i ofere o stare de relaxare dacă apar momente în care sunt copleşiţi de stimularea senzorială.

- Nu-l izolaţi! Din contră: încurajaţi copiii şi adulţii să intre in contact cu el, să aibă discuţii despre subiectele lui preferate, să intre în jocuri şi să comunice. Este o ocazie foarte bună de a generaliza ceea ce a învăţat de-a lungul anului la terapie.

- Zgomotul de fond este unul din elementele sensibile şi greu de suportat. În acest caz îi puteţi oferi copilului o alternativă: desene animate, jocuri, muzică la căşti sau orice altă recomandare dată de terapeutul copilului.
- Puteţi face un calendar prin care copilul să înţeleagă numărul de zile rămase până la vacanţă. Astfel, el va fi pregătit şi nu va percepe plecarea ca pe o acţiune intruzivă.
- Încercaţi să faceţi un „antrenament de situaţii” (cum să dea mâna cu o altă persoană, cum să-şi spună numele, să ceară anumite activităţi preferate).
- Oferiţi-i copilului recompense de fiecare dată când are un comportament pozitiv. Recompensarea copilului trebuie să aibă continuitate.
Folosiţi elemente din terapia ABA, astfel încât trecerea de la o activitate la alta să nu fie bruscă: prima data facem „x”, apoi trecem la „y”, etc.
- Responsabilizaţi-l cu anumite sarcini pe care să le poată duce la bun sfârşit. De exemplu: când ajungem la hotel, primeşti cheia şi deschizi tu, mergem cu liftul şi apeşi tu pe buton.
- Fiţi atenţi la semnele de anxietate ale copilului şi la nevoile lui senzoriale. Dacă este foarte activ, localizaţi parcuri sau spaţii de joacă unde se poate mişca în voie şi se poate calma. Puteţi alerga împreună pe plajă, face exerciţii în apă, puteţi să vă jucaţi în nisip, atunci când copilul devine agitat.
- Încercaţi să fiţi cât mai realişti. Copilul poate să perceapă vacanţa într-un mod cu totul diferit faţă de voi. Aşa că înarmaţi-vă cu răbdare, înţelegere şi optimism – chiar dacă vacanţa nu va ieşi aşa cum v-aţi imaginat, este o experienţă pe care o trăiţi împreună cu copilul vostru şi din care veţi avea multe de învăţat. Nu vă creaţi alte griji superficiale; fiecare vacanţă petrecută într-un spaţiu străin reprezintă o mică victorie şi un pas important în procesul de terapie. Fiecare zâmbet şi interacţiune cu o persoană nouă reprezintă încă o luptă câştigată.

 

Sursa: click.ro

Articole

Asociația Arica

Susțineți-ne pe Facebook

Doneaza prin PayPal


     

De ce PayPal?

 

Serviciul oferit de PayPal.com functionează ca un cont bancar, singura diferența este ca printr-un cont PayPal totul se realizeaza electronic, din fata calculatorului, prin intermediul unei conexiuni la Internet. Un utilizator care isi deschide un cont Paypal si-l poate incarca cu o anumita valoare, pentru acest lucru folosindu-se de un card bancar compatibil cu platile online. Banii vor fi retrasi automat din contul traditional si mutati in cel electronic.

Este important de stiut ca aceasta operatiune nu presupune nici o extrataxa, transferul banilor fiind in sine o plata online, avand comision 0. Folosirea platilor pe site-uri web din contul PayPal reduc la minimum posibilitatea fraudelor in defavoarea utilizatorului.

Mulțumim!

Sponsori

 

sponsori ARICA poza 01022022

Parteneri

sponsori si parteneri 14.10.2016 bis

Sponsorizare 3,5%

Potrivit Codului Fiscal in vigoare, contribuabilii persoane fizice pot redirectiona anual 3,5% din impozitul pe venit catre o asociatie nonprofit.

Descarca formularul de sponsorizare 3,5%

Cont ARICA:
RO91UGBI0000072018434RON
Garanti Bank, Sucursala Stefan cel Mare

Sponsorizare 20%

SPONSORIZARILE CATRE ONG-uri NU CRESC CHELTUIELILE SOCIETATILOR COMERCIALE. Puteti face sponsorizari de pana la 20% din impozitul pe profit datorat Statului, in limita a 3‰ din cifra de afaceri a firmei, iar impozitul se diminueaza cu suma aferenta sponsorizarii, cheltuiala fiind astfel deductibila.

Descarca contract : 20% - ARICA

Contact

Ne puteți contacta prin email:

office@autism-arica.ro

 

 

MEMBER OF