JM Teaching Aids - шаблон joomla Новости

Autism Arica

Asociația pentru Recuperarea și Integrarea Copiilor cu Autism
  • terapie
  • terapie autism

    "Tine minte: cand simti ca ti-e greu, numara pana la 10 si poti sa te ridici"
    (Psiholog Clinician Specialist Carmen Hotar)

  • terapie autism

Taiatul unghiilor pentru un copil cu autism

Pentru majoritatea persoanelor, taiatul unghiilor este un gest cat se poate de normal. Nu la fel este pentru un copil cu autism. Dificultatile senzoriale pot face acest lucru imposibil. Sunt parinti care „rezolva” situatia in somn. Este si aceasta o solutie, dar temporara – copilul nu reuseste sa-si invinga teama sau disconfortul si nici nu va reusi sa faca aceasta operatiune singur la maturitate. Parintii isi vor ajuta copilul sa inteleaga faptul ca taiatul unghiilor nu este periculos sau dureros. Prin tolerarea acestei operatiuni se inregistreaza inca un succes notabil in viata lui – drumul spre independenta.

mom girlIntrebarea este: care sunt motivele ce duc la aceasta frica? Unghiera sau forfecuta pot fi infricosatoare pentru un copil cu autism - atat prin forma lor, cat si prin zgomotul pe care il produc la taierea unghiilor.

In aceasta situatie putem apela la un suport vizual/pictograme cu o persoana care sa prezinte, in secventialitate, tot procesul. O alta varianta ar fi ca un membru al familiei sa faca un clip video in momentul in care face aceasta operatiune, explicand fiecare pas clar si intr-o maniera cat mai simpla. 

Unghiera sau forfecuta?

Fiecare copil este diferit. Ca atare, nu putem stii ce prefera. Totusi, din marturiile parintilor si chiar ale copiilor, forfecuta este mult mai bine tolerata: nu pune presiune pe unghie si nu este atat de zgomotoasa.

In cazul ambelor instrumente, incercati sa achizitionati unele cat mai prietenoase (cu desene). Puteti fabrica un panou cu tokeni sau fete zambitoare ce vor fi oferite dupa fiecare progres (dupa ce atinge instrumentele, daca accepta sa-i taiati o unghie etc). Dupa ce a strange un anume numar de tokeni, ii poate da la schimb pe o surpriza mult mai importanta. 

O alta varianta este recompensa imediata: „Intai ne taiem unghiile, dupa care mancam pizza”. Actiunea este predictibila si copilul va stii clar momentul in care va putea sa manance alimentul preferat.

Primul pas: dat fiind faptul ca este vorba de desensibilizare, copilul trebuie sa vada unghiera sau forfecuta in apropierea lui. Nu incercati sa-l obligati sa o atinga de prima data. O tineti in mana si ii explicati ce reprezinta (de exemplu: „Aceasta este o forfecuta. O pun aici pe masa.”). Numai dupa ce copilul s-a obisnuit cu prezenta ei, o putem apropia fizic de el, dar nu intr-atat incat sa o tina in mana sau sa o atinga.

Pasul doi: indata ce copilul se obisnuieste cu instrumentul si il accepta (fara protest) in apropierea lui, puteti trece la urmatorul pas. Luati forfecuta intr-o mana si in cealalta tineti mana copilului. Incercati sa o apropiati din ce in ce mai mult, pana reusiti sa ii atingeti unghiera/forfecuta de umar sau cot. In cazul in care copilul accepta aceasta apropiere, puteti incerca sa-i atingeti mana sau sa-i puneti in palma obiectul.

Pasul 3: dupa atingerea mainii sau a palmei, incercati sa ii atingeti degetele sau unghiile, fara sa incepeti taierea lor.

Pasul 4: incercati sa taiati o singura unghie si, daca va reuseste, puteti trece si la celelalte degete.

Foarte important!

Fiecare pas poate dura cateva zile sau saptamani in unele cazuri. Aveti rabdare si nu grabiti copilul daca el nu este pregatit de urmatorul pas. Cel mai important este succesul obtinut intr-o maniera pozitiva si perseverenta! Recompensati copilul pentru fiecare pas castigat, incurajati-l si aveti incredere in el.

                                                                     Psih. Clinician Specialist Carmen Hotar

                                                                Presedinte Asociatia ARICA

Articole

Asociația Arica

Susțineți-ne pe Facebook

Doneaza prin PayPal


     

De ce PayPal?

 

Serviciul oferit de PayPal.com functionează ca un cont bancar, singura diferența este ca printr-un cont PayPal totul se realizeaza electronic, din fata calculatorului, prin intermediul unei conexiuni la Internet. Un utilizator care isi deschide un cont Paypal si-l poate incarca cu o anumita valoare, pentru acest lucru folosindu-se de un card bancar compatibil cu platile online. Banii vor fi retrasi automat din contul traditional si mutati in cel electronic.

Este important de stiut ca aceasta operatiune nu presupune nici o extrataxa, transferul banilor fiind in sine o plata online, avand comision 0. Folosirea platilor pe site-uri web din contul PayPal reduc la minimum posibilitatea fraudelor in defavoarea utilizatorului.

Mulțumim!

Sponsori

 

sponsori ARICA poza 01022022

Parteneri

sponsori si parteneri 14.10.2016 bis

Sponsorizare 3,5%

Potrivit Codului Fiscal in vigoare, contribuabilii persoane fizice pot redirectiona anual 3,5% din impozitul pe venit catre o asociatie nonprofit.

Descarca formular:

Sponsorizare 3,5% Arica

Cont ARICA:
RO91UGBI0000072018434RON
Garanti Bank, Sucursala Stefan cel Mare

Sponsorizare 20%

SPONSORIZARILE CATRE ONG-uri NU CRESC CHELTUIELILE SOCIETATILOR COMERCIALE. Puteti face sponsorizari de pana la 20% din impozitul pe profit datorat Statului, in limita a 3‰ din cifra de afaceri a firmei, iar impozitul se diminueaza cu suma aferenta sponsorizarii, cheltuiala fiind astfel deductibila.

Descarca contract : 20% - ARICA

Contact

Ne puteți contacta prin email:

office@autism-arica.ro

 

 

MEMBER OF