JM Teaching Aids - шаблон joomla Новости

Autism Arica

Asociația pentru Recuperarea și Integrarea Copiilor cu Autism
 • terapie
 • terapie autism

  "Tine minte: cand simti ca ti-e greu, numara pana la 10 si poti sa te ridici"
  (Psiholog Clinician Specialist Carmen Hotar)

 • terapie autism

Cum ii explicam unui frate cu dezvoltare tipica faptul ca are un frate cu autism

frateCuAutism

O familie cu un copil cu autism si unul tipic infrunta in fiecare zi o mare provocare: cum sa faca tot ce este mai bine pentru primul si ii cum sa ii ofere aceeasi atentie celui de-al doilea?  

Acest articol pune accentul mai mult pe copilul cu dezvoltare tipica. De cele mai multe ori se confrunta si el cu aceleasi sentimente si duce aceeasi lupta pentru celalalt frate/sora ca si parintii sai. S-a observat ca parintii care au o comunicare buna si isi sustin copilul fara autism isi ajuta indirect, pe termen lung, copilul cu autism.

Acest diagnostic este greu de acceptat, de inteles, de explicat. Este dificil sa porti o discutie cu oricine; este si mai greu sa ii explici copilului tipic sau „normal”  (asa cum este catalogat in raport cu fratele/sora lui) ce este in neregula cu celalalt copil. Intrebarea preferata a copiilor este DE CE? Si cum ii putem raspunde din moment ce nici noi, ca adulti, parinti, terapeuti, doctori...nu stim de ce.

Cum alegem momentul cel mai bun pentru inceperea discutiilor? Nu exista un „moment perfect”. Totusi, cu cat mai repede, cu atat mai bine. Este de preferat ca situatia fratelui/sorei sa se discute inainte de intrarea la gradinita/scoala si de momentul in care va incepe sa se imprieteneasca cu copiii din aceste medii. Astfel, va fi pregatit in cazul in care colegii ii vor adresa inevitabila intrebare: „Ce are fratele/sora ta?”. In general, copiii vor intelege explicatiile „stiintifice” odata cu inaintarea in varsta. Unui copil de 4-5 ani (care intelege mult mai bine daca i se ofera exemple concrete) ii putem oferi urmatoarea explicatie: „Fratele tau invata diferit fata de tine sau de mine si are nevoie de mai mult ajutor” sau „Fratele tau are autism si poate nu vorbeste si nu se joaca asa cum faci tu, dar te iubeste foarte mult”. Dupa cum ati observat, cuvantul „autism” apare in cadrul discutiei. Asa copilul va intelege concret ce presupune aceasta tulburare, le va putea explica celorlalti si va intelege mai bine situatia si trairile fratelui/sorei lui. Sunt totusi cateva puncte foarte importante pe care copilul e necesar sa le inteleaga:

 • Autismul nu este contagios/nu se ia.
 • Fratele/sora mea repeta anumite lucruri pentru ca asta il/o ajuta sa inteleaga mai bine.
 • Nu este vina mea.
 • Lucrurile pe care le face uneori fratele/sora mea nu sunt intentionate.
 • Fratele/sora mea nu este singurul copil cu autism.

Ce pot face parintii? Incercati sa-i aratati copilului si partile bune ale fratelui cu autism: poate nu vorbeste, dar danseaza atat de bine...

Parintii sunt cei care trebuie sa gaseasca echilibrul necesar in ceea ce priveste atentia pe care trebuie sa o distribuie intr-o maniera cat mai „echitabila”. Pot sa intervina de multe ori situatii de genul „Dar nu e corect!! De ce stati atat de mult cu el?? De ce nu va jucati si cu mine?? De ce pe el il iertati mereu?”.

In astfel de cazuri, aceasta discutie despre ce inseamna autismul, despre ce poate sa faca fiecare membru al familiei, despre dragoste si responsabilitati – poate fi definitorie. Copilul „tipic” trebuie sa simta ca este iubit, apreciat, incurajat, important. Asa va intelege si de ce fratele/sora lui are nevoie de mai mult ajutor si atentie, inclusiv din partea lui, ca si frate.

Psiholog Clinician Specialist Carmen Hotar

Articole

Asociația Arica

Susțineți-ne pe Facebook

Doneaza prin PayPal


     

De ce PayPal?

 

Serviciul oferit de PayPal.com functionează ca un cont bancar, singura diferența este ca printr-un cont PayPal totul se realizeaza electronic, din fata calculatorului, prin intermediul unei conexiuni la Internet. Un utilizator care isi deschide un cont Paypal si-l poate incarca cu o anumita valoare, pentru acest lucru folosindu-se de un card bancar compatibil cu platile online. Banii vor fi retrasi automat din contul traditional si mutati in cel electronic.

Este important de stiut ca aceasta operatiune nu presupune nici o extrataxa, transferul banilor fiind in sine o plata online, avand comision 0. Folosirea platilor pe site-uri web din contul PayPal reduc la minimum posibilitatea fraudelor in defavoarea utilizatorului.

Mulțumim!

Sponsori

 

sponsori ARICA poza 01022022

Parteneri

sponsori si parteneri 14.10.2016 bis

Sponsorizare 3,5%

Potrivit Codului Fiscal in vigoare, contribuabilii persoane fizice pot redirectiona anual 3,5% din impozitul pe venit catre o asociatie nonprofit.

Descarca formularul de sponsorizare 3,5%

Cont ARICA:
RO91UGBI0000072018434RON
Garanti Bank, Sucursala Stefan cel Mare

Sponsorizare 20%

SPONSORIZARILE CATRE ONG-uri NU CRESC CHELTUIELILE SOCIETATILOR COMERCIALE. Puteti face sponsorizari de pana la 20% din impozitul pe profit datorat Statului, in limita a 3‰ din cifra de afaceri a firmei, iar impozitul se diminueaza cu suma aferenta sponsorizarii, cheltuiala fiind astfel deductibila.

Descarca contract : 20% - ARICA

Contact

Ne puteți contacta prin email:

office@autism-arica.ro

 

 

MEMBER OF