JM Teaching Aids - шаблон joomla Новости

Autism Arica

Asociația pentru Recuperarea și Integrarea Copiilor cu Autism
  • terapie
  • terapie autism

    "Tine minte: cand simti ca ti-e greu, numara pana la 10 si poti sa te ridici"
    (Psiholog Clinician Specialist Carmen Hotar)

  • terapie autism

Există şanse de vindecare şi pentru copii bolnavi de autism

Înainte de 18 ani, orice român diagnosticat cu autism primeşte o etichetă: “tulburare psihică”. La majorat i se schimbă ştampila, fiind încadrat la “Afecţiuni psihice”, categoria “psihoze”. În statisticile oficiale însă, autiştii nu există. Doar în scriptele asociaţiilor de profil, unde sunt înscrise peste 30.000 de persoane. O afecţiune cu cauze necunoscute, mai des întâlnită însă decât cancerul, diabetul, SIDA ori Sindromul Down.

copil autismCifrele statisticilor internaţionale sunt îngrijorătoare: numărul persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autismului (TSA) este în creştere – 1 la 166 de copii, potrivit Congresului European de Neuropsihiatrie de la Barcelona, sau 1 la 150, potrivit Centers for Disease Control din Atlanta.

În România, din statisticile neoficiale se pare că numărul copiilor cu astfel de afecţiune este în creştere. Cu toate că aceast diagnostic pare înfricoşător, micuţii care sunt trataţi de timpuriu sunt recuperabili.

Acest lucru au demonstrat-o rezultatele muncii unui psiholog clinician, Carmen Hotar care a reuşit reintegrarea şi recuperarea a 10 copii afectaţi de această tulburare.

Nu vă închipuiţi că recuperarea este rapidă sau uşoară, necesită ani de terapie constanţa şi mai ales determinare, de aceea este indicat că micuţii să înceapă cât mai devreme aceste şedinţe.

“Cu cât părintele se adresează mai repede unui specialist după aflarea diagnosticului şi copilul beneficiază de intervenţie de specialitate, cu atât recuperarea se realizează într-un timp mai scurt, copilul cu autism având şansa mai târziu să se poată integra în societate, să poată învaţa în grădiniţe şi şcoli normale, să aibă un loc de muncă, deci să fie independent”, spune Camern Hotar.

După ani de voluntariat şi practică în care a lucrat zilnic cu astfel de copii, psihologul Carmen Hotar a pus bazele unei organizaţii nonguvernamenatele dedicată recuperării micuţilor cu autism şi nu numai. Asociaţia pentru Recuperarea şi Integrarea Copiilor cu Autism( ARICA) a apărut ca o nevoie, pentru că în România sunt foarte puţine centre dedicate celor care au această afecţiune.

“Prin experienţa şi rezultatele mele de până acum, mi-am asumat cu responsabilitate fiecare caz care mi-a trecut pragul. Am reuşit să ofer calitate şi un spaţiu cât mai accesibil pentru părinţi, în centrul Capitalei asemănător unei grădiniţe, pregătit pentru a ajuta copiii să meargă pe drumul normalităţii” spune Carmen Hotar.

Psihologul susţine că evoluţia unui copil cu autism depinde foarte mult de câţiva factori esenţiali: diagnosticare şi intervenţie precoce (cu cât copilul este diagnosticat mai devreme cu atât şansele de recuperare sunt mai mari) , gradul de afectare (sunt copii care pe lângă autism au şi retard asociat, iar în acest caz recuperarea este mai lentă şi de durata mai lungă) , profesionalismul echipei care face recuperarea copilului şi mai ales implicarea familiei.

La ARICA se oferiră servicii psihologice complete copiilor cu vârste cuprinse între 2 -10 ani cu tulburări din spectrul autist şi familiilor acestora. Aici fiecare copil va beneficia de un program individualizat bazat pe evaluare funcţională. Fiecare caz este o poveste de viaţă şi este unic în felul sau. Autismul este recuperabil într-o proporţie mare dacă factorii menţionaţi anterior sunt îndepliniţi. Unul dintre copiii noştri, diagnosticat la 18 luni şi integrat într-un program adecvat de terapie, susţinut şi de familie, are rezultate remarcabile. Semnele autismului sunt foarte puţin vizibile în cazul acestui copil”, adaugă Carmen.

La ora actuală, există zeci de terapii şi tratamente considerate benefice, cu toate acestea, terapia ABA (analiză comportamentală aplicată) este considerată că având cele mai mari şanse de reuşită, până la 47% din cazuri recuperându-se aproape total.

Dar şi terapia logopedică, ocupaţională şi kinetoterapia, benefice pe anumite nevoi de dezvoltare ale copilului, se pot aplică complementar. Pentru a-l recupera, însă, diagnosticarea trebuie să fie precoce. În plus, atenţionează specialiştii, sunt necesare multe resurse: bani, efort, răbdare, informaţii, materiale, timp şi, desigur, capacitatea copilului de a acceptă un program structurat şi susţinut.

Dacă în România autismul încă nu este conştientizat, la nivelul Uniunii Europene arată că vârstă specifică ratei de prevalenţa pentru „autism clasic” ar putea varia între 3,3 şi 16 la 10.000 de persoane.

O definiţie largă a autismului este încă în curs de dezbatere la nivel european şi chiar dacă autismul este o problema actuală, încă nu există strategii concrete pentru intervenţie terapeutică în autism la nivelul Uniunii Europene.

sursa: http://www.exclusivnews.ro

Articole

Asociația Arica

Susțineți-ne pe Facebook

Doneaza prin PayPal


     

De ce PayPal?

 

Serviciul oferit de PayPal.com functionează ca un cont bancar, singura diferența este ca printr-un cont PayPal totul se realizeaza electronic, din fata calculatorului, prin intermediul unei conexiuni la Internet. Un utilizator care isi deschide un cont Paypal si-l poate incarca cu o anumita valoare, pentru acest lucru folosindu-se de un card bancar compatibil cu platile online. Banii vor fi retrasi automat din contul traditional si mutati in cel electronic.

Este important de stiut ca aceasta operatiune nu presupune nici o extrataxa, transferul banilor fiind in sine o plata online, avand comision 0. Folosirea platilor pe site-uri web din contul PayPal reduc la minimum posibilitatea fraudelor in defavoarea utilizatorului.

Mulțumim!

Sponsori

 

sponsori ARICA poza 01022022

Parteneri

sponsori si parteneri 14.10.2016 bis

Sponsorizare 3,5%

Potrivit Codului Fiscal in vigoare, contribuabilii persoane fizice pot redirectiona anual 3,5% din impozitul pe venit catre o asociatie nonprofit.

Descarca formularul de sponsorizare 3,5%

Cont ARICA:
RO91UGBI0000072018434RON
Garanti Bank, Sucursala Stefan cel Mare

Sponsorizare 20%

SPONSORIZARILE CATRE ONG-uri NU CRESC CHELTUIELILE SOCIETATILOR COMERCIALE. Puteti face sponsorizari de pana la 20% din impozitul pe profit datorat Statului, in limita a 3‰ din cifra de afaceri a firmei, iar impozitul se diminueaza cu suma aferenta sponsorizarii, cheltuiala fiind astfel deductibila.

Descarca contract : 20% - ARICA

Contact

Ne puteți contacta prin email:

office@autism-arica.ro

 

 

MEMBER OF