JM Teaching Aids - шаблон joomla Новости

Autism Arica

Asociația pentru Recuperarea și Integrarea Copiilor cu Autism
  • terapie
  • terapie autism

    "Tine minte: cand simti ca ti-e greu, numara pana la 10 si poti sa te ridici"
    (Psiholog Clinician Specialist Carmen Hotar)

  • terapie autism

Efectele divortului asupra copiilor

In Romania un divort apare la 15 minute si 45 de secunde. Cele mai multe cupluri divortate au copii. Divortul apare atunci cand partenerii ajung la concluzia ca nu mai pot trai impreuna, fie din cauza asteptarilor diferite, a lipsei de comunicare, a deselor neintelegeri sau ca urmare a faptului ca iubirea lor a luat o alta forma de-a lungul timpului.

csd

Parintii sunt ingrijorati de efectul pe care il poate avea divortul asupra copilului, desi in aceasta perioada ei pot fi preocupati de propriile problemele. In acelasi timp, parintii incearca sa fie cele mai importante persoane din viata copilului.

In timp ce parintii sunt devastati sau usurati de acest divort, copiii sunt invariabil inspaimantati si confuzi in fata amenintarii privind siguranta lor. In cazul in care parintii nu discuta cu copiii situatia exacta (cum ii va afecta sau nu, ce se va intampla cu ei in urmatoarea perioada etc.), divortul poate fi interpretat gresit de catre acestia. Deseori, copiii cred ca ei reprezinta motivul conflictului dintre parinti; de aceea vor incerca sa preia responsabilitatea impacarii dintre soti (un factor in plus la stresul emotional).

Care ar fi pasii de urmat in discutia despre divort?

-Nu pastrati secretul pana in ultimul moment.

-Dati-i vestea copilului atunci cand ambii parinti sunt prezenti.

-Prezentati situatia intr-o maniera cat mai simpla si adevarata, dar nu oferiti mai multe informatii decat cere copilul.

-Explicati-i ca divortul nu s-a produs din vina lui si nu degradati in fata copilului imaginea partenerului de care v-ati despartit.

-Incercati ca discutiile despre neintelegerile intre parteneri sa nu fie in preajma copiilor. Scandalurile la care participa copiii ii pot afecta puternic emotional chiar daca parintii nu realizeaza lucrul acesta.

-Asigurati-l din nou ca amandoi il veti iubi la fel de mult ca si inainte si ca veti fi mereu parintii lui chiar daca fiecare dintre voi va veti reface viata.

-Nu discutati problemele sau esecurile cuplului in prezenta

 -Nu incerca sa interoghezi copilul cu privire la ce face fostul sot sau fosta sotie, pe unde, merge, cu cine se vede. Nu transformati copilul intr-un detectiv.

Parintii trebuie sa fie atenti la starile de tristete prin care trece copilul. Unii copii de varsta mai mica pot deveni mai agresivi si retrasi.

Copiii mai mari pot deveni foarte tristi si „pierduti”. Exista si cazuri in care situatia scolara se inrautateste si intervin probleme de comportament.

Copiii vor fi bine daca vor stii ca mama si tata sunt tot parintii lor, ca implicarea fiecarui parinte va fi aceeasi, chiar daca ei se despart, nu mai locuiesc impreuna si fiecare dintre parteneri isi reface viata. Fiecare dintre cei doi parinti trebuie sa accepte timpul pe care celalalt partener il va petrece cu copilul si sa ii dea libertatea de a avea activitati care sa-l ajute pe copil in dezvoltarea lui pe toate planurile.

Disputele interminabile asupra custodiei si presiunea de a „alege” unul din parinti pot rani profund copilul. Asa cum arata studiile, copiii vor trece mult mai usor peste divortul parintilor daca acestia din urma minimizeaza conflictul si coopereaza in beneficiul lor. Asumati-va responsabilitatea educarii copilului prin decizii de comun acord.

Prima faza prin care trece partenerul parasit  este cea de negare: „nu pot sa cred ca mi se intampla tocmai mie”, „poate este doar un moment de ratacire din partea partenerului dar se va intoarce la mine”. Dupa aceea, el  trece la etapa de furie, in care emotiile negative se intorc impotriva partenerului si/sau a persoanelor din jurul lui: „el este de vina pentru ca...si mai putin eu!”

Urmeaza negocierea, moment in care partenerul parasit incearca sa vada ce se mai poate face pe cale amiabila si chiar sa revina la sentimente mai bune fata de partenerul care decide sa iasa din relatie.

Pe finalul divortului, urmeaza o perioada in care exista convigerea ca nu se mai poate face nimic, ca totul s-a terminat, etapa in care suferi pentru ce ai avut sau poate pentru ce ai fi putut avea, iar imediat dupa aceasta perioada apare acceptarea. Acesta este de fapt momentul in care viata este vazuta din alt punct de vedere, al adaptarii la noul statut.

Exista totusi o parte pozitiva a divortului: de a incepe o viata noua si  aceea de a te redescoperi pe tine.

Divortul nu este un esec, ci este decizia matura de a incheia o relatie care nu mai functioneaza, dreptul de a fi fericit langa un partener potrivit, dreptul copilului de a trai in armonie fie ca iti refaci viata sau nu. Copilul va fi fericit langa niste parinti separati dar fericiti.

Important pentru parinti este sa nu uitati ca acel copil nu are nici o "vina" pentru neintelegerile voastre si nu faceti copilul un aliat, un complice. Nu incercati sa-l aduceti de partea voastra ca sa compenseze deficitul de afectivitate din viata voastra.

Psiholog Clinician Carmen Hotar

Presedinte Asociatia ARICA

                                                                                                    

Articole

Asociația Arica

Susțineți-ne pe Facebook

Doneaza prin PayPal


     

De ce PayPal?

 

Serviciul oferit de PayPal.com functionează ca un cont bancar, singura diferența este ca printr-un cont PayPal totul se realizeaza electronic, din fata calculatorului, prin intermediul unei conexiuni la Internet. Un utilizator care isi deschide un cont Paypal si-l poate incarca cu o anumita valoare, pentru acest lucru folosindu-se de un card bancar compatibil cu platile online. Banii vor fi retrasi automat din contul traditional si mutati in cel electronic.

Este important de stiut ca aceasta operatiune nu presupune nici o extrataxa, transferul banilor fiind in sine o plata online, avand comision 0. Folosirea platilor pe site-uri web din contul PayPal reduc la minimum posibilitatea fraudelor in defavoarea utilizatorului.

Mulțumim!

Sponsori

 

sponsori ARICA poza 01022022

Parteneri

sponsori si parteneri 14.10.2016 bis

Sponsorizare 3,5%

Potrivit Codului Fiscal in vigoare, contribuabilii persoane fizice pot redirectiona anual 3,5% din impozitul pe venit catre o asociatie nonprofit.

Descarca formularul de sponsorizare 3,5%

Cont ARICA:
RO91UGBI0000072018434RON
Garanti Bank, Sucursala Stefan cel Mare

Sponsorizare 20%

SPONSORIZARILE CATRE ONG-uri NU CRESC CHELTUIELILE SOCIETATILOR COMERCIALE. Puteti face sponsorizari de pana la 20% din impozitul pe profit datorat Statului, in limita a 3‰ din cifra de afaceri a firmei, iar impozitul se diminueaza cu suma aferenta sponsorizarii, cheltuiala fiind astfel deductibila.

Descarca contract : 20% - ARICA

Contact

Ne puteți contacta prin email:

office@autism-arica.ro

 

 

MEMBER OF